Компенсация за скъпия газ в Чирен  ще поиска служебният министър

...
Компенсация за скъпия газ в Чирен  ще поиска служебният министър
Коментари Харесай

Министър Христов е на посещение в Брюксел заради скъпия газ в Чирен

Компенсация за скъпия газ в Чирен  ще изиска служебният министър на енергетиката Росен Христов от Европейския съюз. Той отпътува за Брюксел, където ще взе участие в постоянно заседание на министрите на енергетиката, както и в двустранни срещи по тематики, отнасящи се до българската енергетика. А по-рано през миналата седмица държавният глава Румен Радев повдигна въпроса за скъпото синьо гориво в хранилището пред Европейската комисия, искайки помощ. Какво ще се случи с нагнетения природен газ и какъв брой време има „ Булгартрансгаз “ преди да стартира да цялостни хранилището - отговорите потърси Георги Карамфилов. 

 

Скъпият газ, нагнетен в Чирен, се оказа проблем, изискващ президента Румен Радев да сигнализира за него и да изиска подпомагане от Европейската комисия.

 
Това е проблем, който имат и други страни. Газ, който е три пъти по-скъп от сегашните цени. Неговото вадене значи доста повдигане на цената, на която продаваме.
Румен Радев, президент на Р. България, 24.03.2023

Запълването на газохранилището се трансформира в приоритет на страната незабавно след прекъсването на доставките на синьо гориво от Русия към България. Причина за това бяха опасенията, че няма да има задоволително количества газ през зимата.

 
Към момента хранилището е на към 30%. Правим всичко допустимо да подсигурим всички доставки и това ще се случи. Как се чака да бъдат запълнени хранилищата в Европа и то не се знае главния снабдител по какъв начин ще реагира.
Александър Николов, някогашен министър на енергетиката, 06.07.2022

Запълването на хранилището продължи и през лятото, когато цените на природния газ удариха цена над 300 лв. за мВтч.

 
Около 70% е общата запълняемост на хранилището. Вървим по график да осъществим задачата от 90%.
Росен Христов, министър на енергетиката, 20.09.2022

В последна сметка хранилището бе запълнено и доставките на природен газ бяха подсигурени за зимата.

 
Но се оказва, че за декември месец от всички сегменти, които образуват цената на микса на природния газ, цената на газа от Чирен е най-висока. За страдание.
Иван Иванов, ръководител на КЕВР, 28.11.2022

Всяко потребление на количества от хранилището предизвикваше сериозен скок в цената. Така цената на природния газ се увеличи от 147 лв. през декември до 191 лв. за януари. Това докара до апел за помощ от Брюксел.

 
Газът в Чирен към момента се намира в Чирен. В момента работим в границите на европейската инструкция да се компенсира разликата сред цената на нагнетения газ и цената сега.
Росен Христов, министър на енергетиката, 18.03.2023

В опит да предотврати ново повишаване, „ Булгартрансгаз “ стартира процедура по разширение на потенциала на Чирен от 550 млн. кубически метра до 1 милиарда кубически метра. В композиция с евентуалните обезщетения ръководещите считат, че високите цени на синьото гориво в хранилището ще бъдат парирани.

 
Съгласно европейското законодателство ние имаме цел за запълването му и за 2023 година. Количествата, които в този момент ще останат в Чирен ще могат да са на конкурентни цени и ще ни оказват помощ до 1-и ноември 2023 година хранилището да цялостно на 90%.
Владимир Малинов, изп. шеф на „ Булгартрансгаз “

По информация на „ Булгартрансгаз “ добивният сезон на хранилището завършва на 15 април. Нагнетателния сезон се чака да стартира 10 дни по-късно. Към момента налични в Чирен са 426 млн. кубически метра от общо 550 милиона.

 

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР